top of page

60. obletnica košarkarskega kluba v Sežani

KK Mesarija Prunk Sežana je predzadnjo soboto v maju praznoval 60. obletnico obstoja kluba in košarke v Sežani. Klub je bil štiri desetletja po Sloveniji in tudi v tujini, zlasti v Italiji in na Balkanu, poznan pod imenom Kraški zidar, saj je bil dolgoletni “gradbinec”, takrat pod vodstvom Staneta Fabjana, njegov glavni pokrovitelj.


V času gospodarske krize je v hude čase zašla tudi košarka, a jo je pred dokončnim propadom rešil podjetnik Marko Prunk. Na čelo kluba je stopil njegov sin Andrej Prunk, sicer v podjetju zadolžen za širjenje družinskega posla na italijanski trg. V štiriletnem predsedovanju se je marsikaj naučil, in zato še samozavestneje stopa v nov mandat klubskega predsednika. Na prireditvi je imel veliko čast, saj je lahko med drugim pozdravil tudi enega izmed najboljših slovenskih košarkarjev Primoža Brezca in legendarnega ter mednarodno priznanega trenerja, evropskega klubskega prvaka iz leta 1979, Bogdana Bošo Tanjeviča.


V Kosovelovem domu so se predstavile mlajše selekcije kluba, na koncu je aplavz prejela članska zasedba pod vodstvom Mira Juriča, ki se z rapidnim vzponom iz 4. lige približuje prvoligaški konkurenci. “A ne za vsako ceno,” opozarja glavni pokrovitelj Marko Prunk in dodaja: “košarkarsko ekipo bomo še naprej podpirali. Želimo si, da bi v članski ekipi igralo čimveč domačih košarkarjev. V klubu skrbimo za ogromno mladih, zato projekt od našega vstopa v klub ocenjujem za uspešnega.”


Klub načrtno postavlja selekcijsko piramido z izkušenimi in strokovno podkovanimi trenerji Zoranom Lazarevskim, Primožem Čehom in Marijem Gerjevičem. V mlajših kategorijah pa ima toliko podmladka, kot že dolgo ne. Glede na zaton košarke na Primorskem, bi z načrtnim delom lahko kmalu konkurirali za vodilni center košarke v tem okolju, kar je Sežana sredi 70ih let že bila.


bottom of page