top of page

Vrhunski rezultati sežanskih balinarjev na mladinskem SP-ju

Mladi slovenski balinarji so od 22.09 do 28.09.2014 nastopili na svetovnemu prvenstvu v italijanskemu Chieri-ju in tam dosegli fantastičen uspeh. Prav vsi izbranci selektorjev Pavla Švare in Toneta Kosarja so se domov vrnili s svojim odličjem.


Slovenski mladinci so skupno osvojili kar pet kolajn. Štirikrat bron in enkrat srebro je bil skupni slovenski izkupiček na svetovnemu prvenstvu mladincev (U-18) in mlajših članov (U-23).

V kategoriji U-23 sta Kavčič in Urbančič v štafeti osvojila 3. mesto, Kavčič je v igri hitrostno zbijanje v skupno zbirko dodal še eno bronasto kolajno, Kosirnik pa je v igri natančnega zbijanja izgubil šele v podaljšku finala in dosegel 2.mesto.


V kategoriji U-18 je Čeh Erik v igri bližanja in zbijanja v krog osvojil 3. mesto, Povh Matija in Požar Simon pa sta v skupini v dvojicah po ogorčenem boju klonila šele v polfinalu in osvojila 3.mesto in bronasti kolajni. Matiji se po manjšem spodrsljaju v igri posameznikov žal ni uspelo uvrstiti v zaključne boje.


Poudariti je potrebno, da so v kategoriji mladincev U-18 Slovenijo zastopali vsi trije igralci s primorske. Matija, Simon in Erik so v lanskem letu nastopali za mladinsko in tudi člansko ekipo Skale iz Sežane in z njo osvojili kopico državnih naslovov. V letošnjem letu pa Erik odlično nastopa za domači Jadran iz Hrpelj.

Matija Povh živi v Sežani in obiskuje 3. letnik sežanske gimnazije. Vseskozi je odličen učenec in glasbenik. Balinati je začel leta 2007. Uspehi se vrstijo od dneva, ko je prijel 'balo' v roke.


Samo v letošnji sezoni 2013/2014 je poleg tretjega mesta na SP v dvojicah postal mladinski državni prvak v igri posamezno in v igri v krog. Osvojil je drugo mesto v natančnem in hitrostnem zbijanju. Slovenijo je zastopal tudi na mednarodnih prvenstvih na Reki, v Franciji in v Postojni, kjer je prav tako osvajal najvišja mesta. S člansko ekipo Skale uspešno nastopa v elitni balinarski Superligi.

Simon Požar je doma s Povirja in obiskuje 2. letnik smeri Logistični tehnik v Novi Gorici, kjer je vzoren učenec. Balina od leta 2010. Tudi zanj kot za Matijo velja, da niza uspeh za uspehom.


V letošnji sezoni je Simon poleg največjega uspeha na SP-ju prav tako dvakrat postal državni mladinski prvak. To mu je uspelo v natančnem in hitrostnem izbijanju, kjer je po ogorčenem boju premagal prav svojega klubskega kolega Matijo. Tudi Simon poleg igranja za člansko ekipo Skale redno nastopa za slovensko mladinsko vrsto in osvaja najvišja mesta. Na igrišču sta z Matijo velika rivala, izven njega pa odlična kolega Balinarski klub Skala je ob izjemnem dosežku obema podelil priznanje za osvojeno 3. mesto in bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu v Chieri-ju, Italija.


Menim, da je balinanju v našem prostoru namenjeno premalo medijske pozornosti in finančnih spodbud. Še vedno so v ospredju skupinski športi. Otrokom, ki balinajo se družba neupravičeno posmehuje in jih zanemarja. Še vedno v Sloveniji velja, da je balinanje samo za starejše ljudi, ki igrajo ob gostinskih lokalih. V Franciji, Italiji, v ostalih mediteranskih državah in tudi na ostalih kontinentih je športno balinanje vse bolj priznano in vsi upamo, da bo postalo olimpijski šport.


Balinanje je po motoričnih in intelektualnih sposobnostih zelo zahteven športom. Otroci in starejši ob njem razvijajo natančnost, vzdržljivost, koordinacijo, moč, hitrost, gibljivost, taktiko in tudi vztrajnost. Tudi pri balinanju otroci spoznavajo pomen sodelovanja v ekipi, medsebojno pomoč in športno obnašanje.


V Sežanski balinarski dvorani že vrsto let deluje v zadnjih letih najuspešnejša šola balinanja v Sloveniji in ena boljših na svetu, ki jo vodi trener balinanja Jure Rijavec. V njej so se v zadnjih letih poleg omenjenih treh reprezentantov učili in postali ekipni državni prvaki v kategorijah dečkov in mladincev tudi: Rok Pirjevec, Kevin Černigoj, Žiga Merslavič, Nejc Žerjal, Gašper Povh, Tim Drožina, Blaž Požar…


Ob tej priložnosti se starši zahvaljujemo trenerju Juretu Rijavcu za njegovo potrpežljivost, nasvete, pomoč in podporo pri vodenju naših otrok. Upamo, da se bo v balinarski klub Skala vključilo veliko otrok in nadaljevalo uspešno tradicijo tega športa.


Besedilo : Katja Požar

Slike : BZS Boštjan Hegler, Katja Požar

bottom of page